“Ik leer mezelf veel beter kennen”

Begeleiding op en naast de baan

Bart van Opstal wist het bijna zeker: hij zou in Dubai zijn WK-debuut maken. Tegen regerend wereldkampioen Argentinië nog wel. Maar vlak voor aanvang besloot de bondscoach anders. “Een grote tegenslag”, blikt Bart terug. “Gelukkig hielp Mireille me deze klap te verwerken. Voor zover het kon, want ik baalde gewoon. Mede door ons gesprek herstelde ik me, mét alsnog mijn debuut en twee winstpartijen. Eerder tijdens het toernooi maakte Mireille al indruk op me, toen ze van ons individuele sporters een team wist te maken. Ze creëerde een open sfeer.”

Bart kreeg zoveel vertrouwen in de sportpsycholoog dat hij een traject met haar startte. En met Teun als personal trainer. “Dankzij Mireille leer ik mezelf veel beter kennen”, aldus de padelspeler. “Ik weet nu wat mijn zwakke en sterke punten zijn en hoe ik in bepaalde situaties onbewust reageer. Ze geeft me tools om er bewust gedrag van te maken, zodat ik het beste uit mezelf kan halen. Om dat te ervaren, en zo eigen te maken, bootst Teun de praktijk na.”

“Wat ik leer, kan ik overal inzetten”

Op naar de top honderd

Een plekje in de top honderd van de wereld: dat is Barts doel. De eerste stappen zijn al gezet. Bart: “Maak ik bijvoorbeeld een paar fouten achter elkaar of een domme op een belangrijk moment? Dan maak ik mezelf groot. Zo blijf ik niet hangen in een fout, maar focus ik me op mijn lijf en de volgende actie. Hierdoor is mijn herstelvermogen beter en een fout minder bepalend. Ook kan ik mijn kwaliteiten als knokker en overlever nu beter inzetten én heb ik de partner gevonden die perfect bij mijn karakter past. Die zorgt voor meer plezier en dus voor betere prestaties. Het is een bonus dat het allemaal levenslessen zijn. Want wat ik leer, kan ik overal inzetten.”

“De nuchtere, praktische benadering is erg fijn”

Meer structuur, zelfkennis en begrip

Als eigenaar van Janssen Schilders, een bedrijf met 21 man sterk, had Jeroen Janssen het soms té druk. Telefoontjes en offerteaanvragen bleven lang onbeantwoord en de administratie stapelde zich maar op. Maar ook deze werkzaamheden moest Jeroen een keer afvinken. “Dus deed ik dat ’s avonds of in het weekend”, vertelt hij. “Maar dat ging ten koste van de tijd met mijn gezin. Toen ik hierover sparde met Mireille van de KarakterFaculteit, kwamen er meer verbeterpunten naar boven. Onze conclusie: we gaan het complete bedrijf optimaliseren.”

Stap één: Linda werd aangenomen als administratief collega. Op basis van haar karaktereigenschappen, zodat ze Jeroen perfect aanvult. Stap twee: gesteund door een SLIM-subsidie begonnen we een begeleidingstraject. Met als doel om medewerkers vanuit de karakterstijlen in hun kracht te zetten. “We leerden over onze sterktes en zwaktes én over die van de ander”, aldus Jeroen. “Daardoor kunnen we beter communiceren en samenwerken. Ook heeft één van mijn twee zoons, die allebei uitvoerder zijn, individuele trainingen gekregen om zich versneld te ontwikkelen.”

“We kunnen nu beter communiceren en samenwerken”

Niet om de hete brij heen

Het resultaat? Een professioneler familiebedrijf, de juiste balans tussen werk en privé, en een betere omgang met elkaar. Ook thuis. Jeroen: “Het heeft Janssen Schilders en elke deelnemer individueel veel gebracht. De nuchtere, praktische benadering daarbij was erg fijn: bij de KarakterFaculteit draaien ze niet om de hete brij heen. En de persoonlijke inzichten en handvatten hebben ze ons vooral gegeven door te doen en te ervaren. Dat past ons veel beter dan alleen praten!”

“Stap voor stap krijg ik meer rust”

Bewust van onbewust gedrag

Maaike van Loon klopte met rugklachten aan bij Medifit – een zusterbedrijf van de KarakterFaculteit. Maar ondanks de behandelingen bleef de pijn aanhouden. Totdat Astrid, haar fysiotherapeut, een duidelijke conclusie trok: zolang je doet wat je deed, houd je wat je had. “Dat zette me aan het denken”, zegt Maaike. “Ik zat niet lekker in mijn vel en was vooral thuis onrustig. Ik zag altijd rommel en dingen die nog moesten gebeuren. Dus besloot ik een kennismakingsgesprek bij de KarakterFaculteit te plannen.”

“Dat gesprek was zó confronterend…”, vertelt ze verder. “Ik schrok van de spiegel die de coach me voorhield, maar ik besefte ook: hier moet ik iets mee.” Sindsdien traint Maaike op basis van haar karakterstijlen met personal trainer Teun. Die bootst thuissituaties na met sportieve oefeningen. “Daardoor word ik me bewust van onbewust gedrag en leer ik met valkuilen omgaan. Ook krijg ik inzicht in wat mijn gedrag bij een ander teweegbrengt.”

“Het is zonde om niet gelukkig te zijn”

‘Investeer in jezelf’

Maaike is er nog niet, maar ze geeft wel aan dat het traject haar al veel heeft gebracht. “Stap voor stap krijg ik meer rust. Ik hoef niet meer per se altijd door te gaan. En ik ga vaker voor wat ik wil. Daardoor voel ik me ook beter. Of dit een aanrader is voor anderen? Jazeker. Je leeft immers maar één keer. Het is zonde om niet gelukkig zijn. Ik zou zeggen: zorg goed voor jezelf door te investeren in persoonlijke ontwikkeling!”

“Je krijgt meer inzicht, waardoor je gedrag beter kunt verklaren ”

Nuttig als leidinggevende en als persoon

Wim Klaassen sport al een aantal jaar met onze personal trainers Teun en Lisanne. Tijdens, voor en na die trainingen voert Wim regelmatig gesprekken over leiderschapsvraagstukken. Als voorzitter van het College van Bestuur (CvB) van een grote onderwijsinstelling heeft hij er veel mee te maken. “Ik vind het heel interessant”, zegt Wim. “In mijn formele rol, maar ook op persoonlijk vlak. Ik wil weten hoe iemand keuzes maakt. Wordt hij geleefd of durft-ie ergens voor te staan? Om een verdiepingsslag te maken, heb ik de opleiding Persoonlijk Leiderschap gevolgd.”

Deze keer zat Wim dus zelf in de banken. Met al een schat aan kennis en ervaring. “Ik ken meer modellen die helpen om inzicht te krijgen in gedrag van anderen en dat van jezelf”, vertelt hij. “Daardoor was ik extra nieuwsgierig naar de verschillende karakterprofielen en de bijbehorende sterke en zwakke punten. Dankzij de opleiding kan ik karakterstijlen beter herkennen en op basis daarvan gedrag verklaren. Fascinerend daarbij is de relatie tussen bewegen en leiderschapsstijlen. Ook kan ik nog scherper kijken naar de samenstelling van een team of projectgroep.”

“Ik kan karakterstijlen beter herkennen en op basis daarvan gedrag verklaren”

Nuttig voor iedereen

Naast de inzichten voor Wim als CvB-voorzitter, helpt de opleiding hem ook als persoon. Hij roemt de sterke combinatie tussen de theorie en het daadwerkelijk doen. “Je krijgt meer inzicht , waardoor je gedrag beter kunt verklaren, ook dat van jezelf””, aldus Wim. “Ik denk dan ook dat deze opleiding voor iedereen nuttig is. Je leert meer over je kwaliteiten en over waar nog winst te behalen is. En al helemaal als je als leidinggevende werkt. Leiderschap gaat namelijk ook over mensen in beweging krijgen, maar dat kan pas als je zelf bewogen bent. En bewogen hebt. Deze cursus helpt!”

“Het helpt me als sporter én als mens”

Mentale back-up op cruciale momenten

Qatar, 2021. Tijdens het wereldkampioenschap padel maken Steffie Weterings en Sjemaine van Zeeland deel uit van het Nederlandse vrouwenteam. De een als speelster, de ander als fysiotherapeut – namens ons zusterbedrijf Medifit. Sjemaine herkent op het WK Steffies ongekende padeltalent, maar merkt ook op dat er nog ruimte voor verbetering is. “Ze dacht dat een sportpsycholoog me nog verder zou kunnen brengen”, aldus de speelster zelf. “Dat begreep ik wel. Want als er iets niet goed gaat, kan ik heel negatief worden.”

Dubai, 2022. Mireille Claessens, die Steffie al kende als fysiotherapeut van het herenteam, is sinds dit WK haar sportpsycholoog. Ze helpt de huidige nummer één van Nederland om negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs. Dat lukt steeds beter. “Ik heb de laatste zeven toernooien in elk geval gewonnen”, aldus Steffie met een glimlach. “Ze leert me in mezelf geloven en te vertrouwen op wat ik goed kan. Ook laat ze me niet focussen op de eindoverwinning en de fouten die ik maak – wat mijn grootste valkuil is. Ze leert me juist taakgericht concentreren, waardoor de angst om te verliezen minder ruimte krijgt.”

“Als er iets niet goed gaat, kan ik heel negatief worden”

Onderschat onderdeel

Steffie en Mireille werken heel effectief samen aan de doelen die ze hebben opgesteld. Ook is er ruimte voor situatieve coaching; soms zelfs tussen de wedstrijden door. Voor Steffie zijn de sessies en gesprekken onmisbaar. “Ze helpen me als speler én als mens. Ook in mijn privéleven kan ik beter rust vinden. In de sport is het mentale aspect vaak nog onderschat, maar ik geloof dat het juist bepalend is voor prestaties. Mijn doel? Mentaal onafhankelijk zijn. En sportief gezien: de nummer één van Nederland blijven en nummer vijftig in de wereld worden. Ik weet zeker dat het eerste doel daarbij helpt.”

“Nog meer inzicht:
dat is de grootste winst”

Zelf groeien én een ander verder brengen

Een oefentraject vanwege bekkeninstabiliteit, fysiotherapie en gewoon lekker sporten. Vanwege verschillende redenen komt Sandra van Loosbroek al een hele tijd over de vloer bij Medifit en M-fit – zusterbedrijven van de KarakterFaculteit. Inmiddels traint ze op basis van haar karaktereigenschappen, omdat dit ook helpt om te gaan met lichamelijke klachten. Ze weet bijvoorbeeld hoe ze signalen herkent én erkent. “Mijn lijf vraagt om fysieke oefeningen, maar ik heb ook een spiegel nodig voor m’n gedrag”, aldus Sandra. “Ik moet namelijk leren omgaan met valkuilen.”

Sinds ze dit traject volgt, lukt het Sandra om vaker haar grenzen te bewaken. Voorheen voelde ze die niet eens. Toen de kans zich voordeed om de opleiding Persoonlijk Leiderschap te volgen, aarzelde ze dan ook geen moment. “Nog meer inzicht: dat is voor mij de grootste winst”, blikt ze terug. “In mijn gedrag, maar ook in dat van anderen. Dat komt goed van pas, want ik werk als coachend adviseur. Nu heb ik extra begrip, pas ik communicatie nog bewuster aan en heb ik nog betere interactie.”

“Doordat je ervaart wat je onbewust doet, steek je er echt wat van op”

Superwaardevol

De kracht van de KarakterFaculteit staat voor Sandra als een paal boven water. Dat zijn de bewegingsvormen en oefeningen die gedrag duidelijk maken. Doen dus. “Doordat je ervaart wat je onbewust doet, steek je er echt wat van op. En die kennis kun je inzetten om met zwakke punten om te gaan en sterke eigenschappen te ontwikkelen. Kortom: je leert hoe je kunt groeien én hoe je een ander verder kunt brengen. Dat is voor iedereen superwaardevol!”