“Ik leer mezelf veel beter kennen”

 
 
Aan het woord
Bart van Opstal
Sport
padel
 

Begeleiding op en naast de baan

Bart van Opstal wist het bijna zeker: hij zou in Dubai zijn WK-debuut maken. Tegen regerend wereldkampioen Argentinië nog wel. Maar vlak voor aanvang besloot de bondscoach anders. “Een grote tegenslag”, blikt Bart terug. “Gelukkig hielp Mireille me deze klap te verwerken. Voor zover het kon, want ik baalde gewoon. Mede door ons gesprek herstelde ik me, mét alsnog mijn debuut en twee winstpartijen. Eerder tijdens het toernooi maakte Mireille al indruk op me, toen ze van ons individuele sporters een team wist te maken. Ze creëerde een open sfeer.”

Bart kreeg zoveel vertrouwen in de sportpsycholoog dat hij een traject met haar startte. En met Teun als personal trainer. “Dankzij Mireille leer ik mezelf veel beter kennen”, aldus de padelspeler. “Ik weet nu wat mijn zwakke en sterke punten zijn en hoe ik in bepaalde situaties onbewust reageer. Ze geeft me tools om er bewust gedrag van te maken, zodat ik het beste uit mezelf kan halen. Om dat te ervaren, en zo eigen te maken, bootst Teun de praktijk na.”

“Wat ik leer, kan ik overal inzetten”

Op naar de top honderd

Een plekje in de top honderd van de wereld: dat is Barts doel. De eerste stappen zijn al gezet. Bart: “Maak ik bijvoorbeeld een paar fouten achter elkaar of een domme op een belangrijk moment? Dan maak ik mezelf groot. Zo blijf ik niet hangen in een fout, maar focus ik me op mijn lijf en de volgende actie. Hierdoor is mijn herstelvermogen beter en een fout minder bepalend. Ook kan ik mijn kwaliteiten als knokker en overlever nu beter inzetten én heb ik de partner gevonden die perfect bij mijn karakter past. Die zorgt voor meer plezier en dus voor betere prestaties. Het is een bonus dat het allemaal levenslessen zijn. Want wat ik leer, kan ik overal inzetten.”