“Het helpt me als sporter én als mens”

 
 
Aan het woord
Steffie Weterings
Sport
padel
 

Mentale back-up op cruciale momenten

Qatar, 2021. Tijdens het wereldkampioenschap padel maken Steffie Weterings en Sjemaine van Zeeland deel uit van het Nederlandse vrouwenteam. De een als speelster, de ander als fysiotherapeut – namens ons zusterbedrijf Medifit. Sjemaine herkent op het WK Steffies ongekende padeltalent, maar merkt ook op dat er nog ruimte voor verbetering is. “Ze dacht dat een sportpsycholoog me nog verder zou kunnen brengen”, aldus de speelster zelf. “Dat begreep ik wel. Want als er iets niet goed gaat, kan ik heel negatief worden.”

Dubai, 2022. Mireille Claessens, die Steffie al kende als fysiotherapeut van het herenteam, is sinds dit WK haar sportpsycholoog. Ze helpt de huidige nummer één van Nederland om negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs. Dat lukt steeds beter. “Ik heb de laatste zeven toernooien in elk geval gewonnen”, aldus Steffie met een glimlach. “Ze leert me in mezelf geloven en te vertrouwen op wat ik goed kan. Ook laat ze me niet focussen op de eindoverwinning en de fouten die ik maak – wat mijn grootste valkuil is. Ze leert me juist taakgericht concentreren, waardoor de angst om te verliezen minder ruimte krijgt.”

“Als er iets niet goed gaat, kan ik heel negatief worden”

Onderschat onderdeel

Steffie en Mireille werken heel effectief samen aan de doelen die ze hebben opgesteld. Ook is er ruimte voor situatieve coaching; soms zelfs tussen de wedstrijden door. Voor Steffie zijn de sessies en gesprekken onmisbaar. “Ze helpen me als speler én als mens. Ook in mijn privéleven kan ik beter rust vinden. In de sport is het mentale aspect vaak nog onderschat, maar ik geloof dat het juist bepalend is voor prestaties. Mijn doel? Mentaal onafhankelijk zijn. En sportief gezien: de nummer één van Nederland blijven en nummer vijftig in de wereld worden. Ik weet zeker dat het eerste doel daarbij helpt.”