Werkt een heidag voor teambuilding ?

Welke ondernemer/ manager/ leidinggevende wil dit niet? Een hecht team met ondernemende, tevreden werknemers die oplossingsgericht werken en klanten tevreden maken en houden. Het is de wens van veel ondernemers. De afgelopen jaren zijn er enorm veel ideeën en onderzoeken voorbijgekomen. Er zijn ontelbare visies over wat ‘de beste teambuilding methode’ is, maar bestaat deze wel?

Gemiddeld werkt een medewerker 230 dagen per jaar en voert de taken uit die in het functieprofiel beschreven zijn. Is één heidag voor teambuilding per jaar dan voldoende om de medewerker in zijn kracht te zetten en een team te vormen? Zijn team uitjes daar onderdeel van, moet je eens per kwartaal met elkaar op pad, een activiteit ondernemen of eten om een team te smeden. Werken de vrijdagmiddag borrels? Moet je je team meenemen in deze sessies?

Vragen die mij vaak gesteld worden in mijn werk als fysiotherapeut bij Medifit / KarakterFaculteit. Omdat ik me naast het fysieke gestel van een persoon ook het mentale vlak en ook zijn of haar sociale en cognitieve vaardigheden bekijk heb ik diverse teams mogen begeleiden. Mijn eerste ingeving op de vraag of je je team mee moet nemen in dergelijke sessies zou zijn: JA! Door mensen mee te nemen in diverse sessies hebben ze zeggenschap en daarmee creëer je betrokkenheid, binnen een team.  Een hecht team creëren heeft in mijn ogen niets te maken met één heidag of een borrel. Dat zijn onderdelen die helpen bij de acceptatie van mensen in een team en het hechter maken van een team. Een terugkerende activiteit zorgt dat mensen elkaar ook buiten het werk leren kennen. Het heeft ook te maken met normen en waarden en de manier waarop mensen met elkaar communiceren of een team hecht wordt of niet. Elkaar in de waarden laat en snapt wanneer iemand in een gesprek wel het woord voert, of juist niet.

Mijn overtuiging is het dat we niet meer denken in functieprofielen maar in competentieprofielen. Ik geloof in het mixen van functieprofielen met competentieprofielen. Taken koppelen aan motivatie en vaardigheden. Samen onderzoeken waar de mogelijkheden liggen die buiten je comfortzone zijn en toch haalbaar binnen jouw karakter en competenties. Dat geeft dagelijks meer uitdaging voor jouw als persoon en zorgt voor meer werk- en leefplezier. Hiermee vergroot de onderlinge communicatie en wederzijds respect voor elkaars kwaliteiten en zijn er minder irritaties binnen het team. Teambuilding is een combinatie van een aantal factoren en er moet 365 dagen per jaar aandacht aan worden gegeven.

 

Over de auteur
Mireille Claessens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *