Vitaliteit op de werkvloer begint bij jezelf!

‘Vitale leiders inspireren medewerkers om aandacht te besteden aan hun vitaliteit.’

Wat betekent het voor ondernemers en leidinggevende om vitaliteit op de werkvloer te brengen. Want vitaliteit is een ruim begrip en betekent voor iedereen wat anders. De meeste leidinggevenden willen eigenlijk alleen maar horen wat zij moeten doen om de vitaliteit van hun medewerkers te vergroten.

Alle ondernemers willen praktische tools waar ze meteen mee aan de slag kunnen. Het antwoord is dan; “Vergeet je medewerkers. Begin bij jezelf!” Want pas als je zelf vitaal bent, ben je een voorbeeld voor je medewerkers. Dan maak je anderen enthousiast om in beweging te komen.

‘Bij een vitale leider draait het om de kwaliteit van leven.’
Maar wanneer ben je een vitale leider? Veel mensen denken dat zij vitaal zijn als ze fysiek gezond zijn. Maar dat is slechts een klein onderdeel van vitaliteit. Vitaliteit gaat daarnaast vooral over de energie, motivatie en veerkracht waarmee je in het leven staat. Energie bepaalt voor 40% jouw vitaliteit. Motivatie en veerkracht beiden voor 30%. Energie is opgebouwd uit een fysieke, emotionele, mentale en spirituele energiebron. Een gezonde leefstijl draagt dus maar gedeeltelijk bij aan jouw vitaliteit. Daarmee zeggen we niet dat je fysieke gezondheid niet belangrijk is. Echter motivatie en veerkracht spelen een veel grotere rol. Zoals weten waarom je ’s morgens je bed uitkomt, wat je drijfveren zijn in het leven en hoe je omgaat met tegenslagen

Vitaliteit is de motivatie, energie en veerkracht waarmee je in het leven staat en het vermogen om jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te ontwikkelen.

‘Wat doet er echt toe?’
Om een vitale leidinggevende te worden kun je besluiten om minder te werken, meer te sporten en gezonder te eten. Maar het is minstens zo belangrijk om voldoende tijd te maken voor dingen die van echte betekenis zijn. Dat is voor iedereen iets anders. Door dingen te doen die je energie geven, kun je meer aan. Naast dat je je alleen richt op gezond leven.

‘Mensen zoals jij en ik willen niet overtuigd worden om andere keuzes te maken.’
Helaas raken we niet overtuigd door algemene tools en tips. We raken wel gemotiveerd om aan de slag gaan met onze vitaliteit door onze eigen ervaringen. Hiervoor gebruiken we bij de KarakterFaculteit actieve programma’s waarbij we fysieke, emotionele en mentale ervaringen samen laten gaan. Met deze methodiek verhoog je je energie, weet je waardoor je wordt gemotiveerd en neem je meer de verantwoordelijkheid voor je eigen veerkracht. Zo vergeet je even dat je leidinggevende bent en ga je je richten op jezelf als mens. Want als we ons zelf overtuigd hebben, dan pas maken we andere keuzes.

‘Vertrekpunt voor vitaal leiderschap.’
Juist nu is HET moment waarop je een inspiratiebron bent voor je medewerkers en je rol als vitale leidinggevende. Realiseer je goed dat je een groot deel van je tijd bezig bent met het voldoen aan zakelijke verplichtingen en maatschappelijke verwachtingen. Als dat zo is, dan is dit het vertrekpunt voor vitaal leiderschap. Veel leidinggevende besteden pas aandacht aan hun vitaliteit op het moment dat er iets mis is. Maar wil je als leidinggevende een inspirerend voorbeeld zijn voor je medewerkers, dan zal je eerst zelf aan de slag moeten. Zeker in deze corona crisis. Want alleen vitale leiders zorgen voor vitale medewerkers!

Wil jij direct met jezelf aan de slag? Maak nu een afspraak