Ikigai – Ga jij fluitend naar je werk?

Ikigai is een Japans woord dat vertaald kan worden als het geluk altijd bezig te zijn.

Wie wil dit niet? Je gunt iedereen een werkplek waar je prettig voelt, die zinnig is en waar je je passie in kwijt kan. Sommige mensen zijn zich al bewust van hun Ikigai, maar voor anderen is dit een zoektocht.

Levend bewijs van Ikigai zijn de inwoners van het eiland Okinawa in Japan. Op dit eiland wonen de meeste aantal eeuwelingen per 100.000 inwoners. Wat zijn  de sleutels  voor een lang en positief leven?

En teruggebracht naar onze Nederlandse situatie:
Wat helpt medewerkers gezond zijn, fit blijven en energie houden en kwaliteit hebben (vakbekwaam blijven).? Ofwel: Fluitend naar het werk, wie wil dit niet?

Om te kunnen fluiten onderzoeken we 2 begrippen: Positieve Gezondheid en Duurzame inzetbaarheid:

Positieve Gezondheid kijkt  niet alleen  naar ziekte, (voorkomen en bestrijden van uitval, werkstress ed.)  de zogenaamde  negatieve invalshoek.  Het  is de benadering vanuit  een  positieve invalshoek, het bevorderen van gezondheid, welzijn en inzetbaarheid en het bevorderen van omstandigheden en randvoorwaarden die energie en motivatie van medewerkers ondersteunen en versterken. Dit kan op verschillende levensterreinen.

Kernaspect hierin is Veerkracht. Hoe groter de  veerkracht, des te beter kan je omgaan  met problemen en veranderingen zonder dat deze stress en spanning veroorzaken. Veerkracht is het vermogen om je door deze tegenslagen heen te slaan en ze te boven te komen.  Mensen die hun Ikigai hebben gevonden, hebben ook wel eens te maken met tegenslagen en stress. Zij zullen in deze situaties echter veel veerkracht tonen.

Duurzame inzetbaarheid

Dit is de mate waarin men het huidige en toekomstig werk kan en wil blijven uitvoeren. De combinatie van energie, motivatie, gezondheid  en plezier maakt dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Dus is het vanzelfsprekend om te investeren in gezondheid. De mensen waar we mee werken zijn tenslotte het  ‘ belangrijkste kapitaal’.

Én, het loont! Iedere euro geïnvesteerd in gezondheid van medewerkers  verdient zich minstens drie keer terug.  Er zijn vele factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden, zowel emotioneel, fysiek als sociaal. Denk aan de werk/privebalans, de vakbekwaamheid, de motivatie.

Help medewerkers met hun zoektocht naar Ikigai  zodat ze fluitend naar het werk kunnen (blijven) gaan. Ben je als organisatie opzoek naar een oplossing voor Duurzame Inzetbaarheid? Neem dan contact op met Angelique of Mireille van de KarakterFaculteit.

 

Theo Schoutsen
Programmamanager Plein Zwanenberg Oss en initiatiefnemer Netwerk Positieve Gezondheid Oss / Bernheze en projectleider E- Mental Health GGZ Oost Brabant

 

Bronnen:
Ikigai: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven – Frances Miralles en Héctor GarcíaPositieve Gezondheid  https://www.ipositivehealth.com/positieve-gezondheid/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *