Ieder karakter heeft zijn eigen stress

Stress, teleurstellingen en andere tegenslagen: we hebben er allemaal weleens mee te maken. En we gaan er allemaal op onze eigen manier mee om. Wel kiezen we vaak voor ‘vaste’ manieren om dit soort situaties op te lossen. Die gedragingen noemen we ook wel coping-strategieën. In dit blog vertellen we je hoe het leren kennen van die coping-strategieën tot een energieker leven leidt.

 

We hebben geleerd om in moeilijke situaties te overleven. Daarbij gebruikt iedereen zijn of haar favoriete coping-strategieën. Zo pakken sommigen een probleem direct actief aan, terwijl anderen – in dezelfde situatie – juist passief reageren. Als we onze eigen coping-strategieën leren kennen, ontdekken we als het ware onze gebruiksaanwijzing. Hetzelfde geldt natuurlijk voor anderen: door inzicht in iemands karakterstijlen leren we zijn of haar persoonlijke gebruiksaanwijzing kennen.

 

Stress

Onze hersenen reageren op de vele prikkels die we dagelijks ontvangen. Dat kan voor veel stress zorgen. Het ligt aan de wisselwerking in onze hersenen of iemand veel of juist weinig stress ervaart. Zo verwerken sommige mensen nieuwe gegevens niet zo snel en hebben ze meer tijd nodig om veranderingen toe te passen.

 

Lichaamspantsering

Karakterologie is in de jaren ’30 ontdekt door Wilhelm Reich en Alexander Lowen. Eén van hun belangrijkste inzichten was dat mensen met hetzelfde lijf, hetzelfde soort leven leiden. Op basis daarvan introduceerden ze de fysiologie van de lichaamspantsering. Volgens die theorie is alles wat je kan, denkt en doet het gevolg van de bodymarkers van je lichaam. Anders gezegd handel je dus niet vanuit je denken, maar vanuit je lichaam. Werken met karakterstijlen richt zich op het vrijmaken van die lichaamspantsering. Daarmee verander je je denken en verminder je je stresslevel.

 

Karakterstijlen

Opmerkelijk daarbij is dat je je persoonlijke karakterstijlen in de eerste zeven jaar van je leven ontwikkelt. Vervolgens veranderen deze iedere zeven jaar. Iedere karakterstijl biedt kansen en beperkingen. Het is zaak om je te richten op de kansen, zodat de beperkingen verminderd worden. Dat kan door een combinatie van bewegen en inzicht in je coping-strategieën. Het gevolg: minder stress!

 

Het vrijmaken van bodymarkers via karakterstijlen is een van de belangrijkste tools van de KarakterFaculteit. Doordat we deelnemers laten ‘meebewegen’ met hun karakterstijlen, leren ze hun eigen stresslevel reguleren. We werken aan je mentale kracht én je fysieke gesteldheid. Het resultaat? Een rustiger, overzichtelijker en energieker leven.

Meer informatie over inspiratiesessies en lezingen over teamcoaching  kun je hier lezen. Wij komen graag naar je toe.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *