Golf op Karakter – Golfbaan Welderen

In samenwerking met KarakterFaculteit, Golfbaan Landgoed Welderen en Golfbaan Landgoed Bleijenbeek is op 17 april ‘Golf met Karakter’ georganiseerd. Een evenement met 10 deelnemers waarbij ook de directeur van Golfbaan Welderen en tevens voorzitter van NVG (Nederlandse Vereniging Golfaccommodaties) Dirk-Jan Vink deelnemer aan was.

Op deze mooie stralende dinsdag hebben we de deelnemers meer inzicht gegeven in hoe groot de invloed is van iemands karakter op het spel tijdens golf. Ook werd de deelnemers duidelijk wat deze invloed betekent voor de samenwerking in hun team en organisatie. Drie golfpro leraren, waaronder Henk Timmer, waren mede actief tijdens de begeleiding van de dag op de golfbaan.

In de ochtend werd iedereen verwelkomt op de Golfbaan in Welderen met een heerlijke kop koffie en na de kennismakingsronde en de intro van Dirk-Jan zijn we van start gegaan. Bij binnenkomst startte de dag al, zonder dat de aanwezigen zich ervan bewust waren. Één van de deelnemers flapte er bij binnenkomst een opmerking uit die precies haar karakter weerspiegelde. Angelique en Mireille van KarakterFaculteit begeleidden de binnenkomst vanuit hun expertise en legden met treffende vragen en analyses al de basis voor het verloop van de dag. Voorafgaand aan het event zijn de deelnemers gevraagd een korte scan online in te vullen.

Boksen en golf

Na de ontvangst startte Angelique en Mireille met de uitleg van het evenement en de karakterstijlen. Hierbij kwamen typische karaktertrekken in combinatie met golf aan bod die instemmend werden herkend. Om beeldend uit te leggen dat karakter dat is wat je laat zien in gedrag, ging Mireille met een aantal deelnemers actief aan de slag. In een boksring, die door KarakterFaculteit was opgetuigd, deden de deelnemers de bokshandschoenen aan en werd een boksoefening gehouden. Één van de deelnemers, die zelfs al een ervaren bokser is, liet in de ring direct in houding en gedrag zien welk karakter hij heeft. Dit zorgde voor gezellige en hilarische taferelen en zorgde voor een mooi groepsgevoel.

Na het boksen gaven Angelique & Mireille meer uitleg over interactie tussen de diverse karakterstijlen en wat dat inhoudt op de manier van communiceren. Ook werden de uitslagen van de eerder gemaakte karakterscan uitgedeeld aan de deelnemers. Iedereen was erg nieuwsgierig en na de uitleg van de online scan werd er meteen met elkaar vergeleken, wie had welk karakter. De ah’s en oh’s in de herkenning van zichzelf en van de ander vulden de trainingsruimte van Landgoed Welderen.

Een greep uit de reacties die we graag delen :

“Daarom reageer jij altijd zo!”  – “Wat is dit helder en herkenbaar” – “Daarom krijgen wij die meeting niet samen georganiseerd” – “Is dit de reden waarom wij zo goed samen werken”

 

Tijd voor koffie… nou ja… de aandacht ging vooral naar de uitslagen, een geslaagde missie.

Aan de golf slag

De start van de training was op de afslagplaats van de pitch & put baan, waar de eerste kennismaking tussen golf en jouw karakterstijl plaats vindt. Alle deelnemers kregen een doelstelling/vraagstelling tijdens het lopen van de holes. Gedurende het gehele event werden de deelnemers naast de specialisten van KarakterFaculteit ook begeleid door een golfpro. Samen bekeken de begeleiders continue de houding en gedrag, en gaven aanwijzingen en tips op basis van de eerder gehouden karakterscan. Ze stelden vragen als: Wat kun je anders doen om het juiste resultaat te behalen? En hoe doe je dit op je werk? Herken je dit gedrag van jezelf in je werk of in de omgang met teamleden of collega’s?

Door het competitieve element in golf kwamen al snel de fanatieke kanten van de verschillende karakters naar boven. Dit zorgde voor situaties die vergelijkbaar zijn met werksituaties. Heel eenvoudig gaven de trainers inzicht dat deze situaties tijdens het golf spel ook in de realiteit voorkomen. Ook zagen we dat de deelnemers snel en gretig de tips en tops van de dames van de KarakterFaculteit aannamen om voortaan soepeler met elkaar om te gaan. Voor de trainers een genot om naar te kijken en aan deel te nemen.

Inzet training Golf op karakter

1 van de 3 golfleraren, was vooraf al meegenomen door KarakterFaculteit in het programma, maar hoe je op basis van karakter kunt samen werken was ook voor hem nieuw. De andere 2 golfleraren waren vooral nieuwsgierig naar hoe je met de karakter-eigenschappen ervoor kan zorgen dat je golf spel verbetert ook al ben je een gevorderde golfer. En wat blijkt; zowel voor niet golfers als voor gevorderde golfers valt er veel te leren tijdens de training Golf op karakter.

De golfpro’s zien al snel de mogelijkheden om dit event en de golf op karakter training aan clubleden aan te bieden. Vooral voor golf spelers die in groepsverband golfen en aan wedstrijden mee doen. Ook hebben zij er al direct zicht op hoe ze deze training kunnen in zetten voor bedrijven die teambuilding belangrijk vinden. En ideeën voor bedrijven die hun klanten beter in beeld willen krijgen, het is effectiever dan een normale golf clinic.

Praktische en toepasbare tips

Nadat iedere deelnemer zijn opdrachten op de golf baan had afgerond stond er een heerlijke uitgebreide lunch klaar op het terras. Tijdens de lunch praatte iedereen met elkaar over de golf ervaringen op de baan. Ook werden er vragen gesteld aan Mireille en Angelique over hoe je karakters kunt inzetten in je organisatie en in je team. De herkenbaarheid over hoe mensen reageren is groot en de reacties op het feit wat voor invloed hun eigen karakter heeft is verbazingwekkend. De combinatie van het golf spel en de inzichten in de karakterstijlen maakten de dag tot een succes. De deelnemers hebben praktische en toepasbare tips en tops gekregen die ze direct in hun organisatie en interactie met relaties kunnen toepassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *