Een goede werksfeer tijdens de Corona maatregeling

Wat betekent een goede werksfeer voor een organisatie?

De werksfeer heeft verschillende positieve gevolgen voor een organisatie. Het bepaalt het humeur van alle werknemers, maar het verhoogt ook de productiviteit. De werksfeer wordt bepaald door de manier waarop werknemers met elkaar omgaan. Echter de werkgever speelt hierin een erg belangrijke rol. In dit artikel lees je hoe de werksfeer tijdens de corona maatregelen toch kan worden verbeterd door vijf factoren.

‘’Om de werksfeer te verhogen geef ik mijn bureaustoel ’s ochtends altijd een positieve draai’’ –  Loesje

1      Transparant en Aanspreekbaar zijn

Als werkgever is het belangrijk dat je erkent dat de medewerkers de meeste ervaring en kennis hebben over de alledaagse werkzaamheden. Wees oprecht geïnteresseerd in de medewerkers. Als medewerker is het belangrijk om jouw mening en visie te kunnen delen met anderen. Neem een transparante en open houding aan, zodat je benaderbaar over komt. Hierdoor zullen anderen je sneller om hulp vragen of naar je toekomen wanneer ze problemen signaleren.

Tip: Neem als werkgever regelmatig contact op met je medewerkers, zo blijf je open en transparant communiceren.
Ben je medewerker schroom dan niet om zelf de telefoon te pakken om je leidinggevende een vraag te stellen.

2      Zelfstandigheid

Neem het heft in eigen handen! Maak als werknemer zelfstandig beslissingen over je werkzaamheden. Voor de leidinggevende is het belangrijk dat het personeel de ruimte krijgt om hun ideeën te ontwikkelen en hun creativiteit te gebruiken. Geef de medewerkers te ruimte op hun mening te vertellen en inventariseer hun meningen, voordat je een beslissing maakt. Als medewerker is het dan belangrijk om jouw ideeën en meningen te delen en door te voeren, nadat je dit hebt besproken. Dit zorgt dat je meer verbonden voelt met het bedrijf.

Tip: door videomeetings in te voeren op vaste tijden krijgen medewerkers de ruimte om na te denken over mogelijke nieuwe en creatieve oplossingen.

3      Communicatie

Zorg voor gelijke communicatie. Dit betekent dat alle medewerkers dezelfde informatie krijgen, zodat niemand wordt buitengesloten. Geef elkaar complimenten of bedankjes wanneer een taak goed is uitgevoerd. Als medewerker communiceer je verwachtingen en vraag hiernaar bij jouw leidinggevende. Wanneer er positiviteit en duidelijkheid is op de werkvloer, zal dit invloed hebben op iedereen in de omgeving, ook al is het online.

Tip: Maak afspraken over verwachtingen die erover en weer zijn. Hiermee haal je ruis weg die er nu eenmaal sneller ontstaat nu iedereen elkaar minder face-to-face ziet.

4      Erkenning en groei

Erkenning geven aan medewerkers draagt bij aan een positieve werksfeer. Erkeninning kan vele vormen aannemen, zoals salaris, bedankjes en complimenten. Naast erkenning is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en groeien binnen een organisatie. Dit kun je doen door opleidingen, trainingen en cursussen te volgen.

Tip: verras je medewerkers eens met een creatief compliment en bemoedig elkaar om gemotiveerd te blijven in een totaal nieuwe situatie.

5      Samenwerking

Denk niet dat de deur van een leidinggevende of manager altijd gesloten is! Medewerkers moeten het vertrouwen krijgen om aan te kunnen kloppen bij hun leidinggevende, zodat samenwerken beter gaat. Daarnaast zorgt een betere samenwerking met de leidinggevende voor meer verbondenheid. Tevens is het belangrijk dat de samenwerking tussen medewerkers goed is, dit heeft eveneens invloed op een positieve werksfeer.

Tip: Spreek duidelijk met elkaar af wanneer de leidinggevende goed bereikbaar is, spreek af hoeveel tijd er maximaal tussen mag zitten voordat er wordt geantwoord op vragen. Plan in een teamoverleg extra tijd in om elke medewerker aan het woord te laten om uit te spreken hoe deze Corana maatregelen worden beleefd.

 

Door: Eva Princen, medewerker KarakterFaculteit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *